2011'den Akıllarda Kalan Tweetler ve Twitter Olayları

2011 Twitter için oldukça bereketli geçti. Bunda elbette bizim ünlülerin de bu siteyi keşfetmesi ve Jack Dorsey'i "Vay arkadaş ben ne fana bir şey yapmışım?" diye düşündürecek kadar spektaküler kullanmasının da etkisi olmuştur... Bu arada bu yazıda herhangi bir istatistiki veri iddiam yok, tamamen hafızama kazınmış örneklerden oluşuyor. En çok kim konuşulmuş, ne konuşulmuş merak edenler şu adrese bakabilirler.


Melih Gökçek 10 Ocak günü "artık buralarda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dercesine bir giriş yaptığı Twitter'da kısa sürede ilgi odağı olmayı başardı. Her zamanki içimizi ısıtan samimi üslubuyla gece yarılarına kadar takipçilerine tavsiyelerde bulundu (yollar tuzlu, tatsan mı acaba?), uyarılarda bulundu (avukatım buradaki yazıları takip ediyor, dava açabilir, dikkat edin), sevgi gösterilerinde bulundu (dedenize saygılar)...

Devletin en tepesindeki ismin aktif olarak Twitter kullanıyor olması hepimizi mutlu etmişti. Fakat daha vizyona girmemiş bir filmle ilgili şu tweeti akılları karıştırdı:

Aktif olarak kullanan bir diğer siyasetçi de Devlet Bahçeli'ydi. Bu yıla kadar kendisini hep seçim meydanlarındaki sert üslubuyla tanıyan biz internet insanlarının gözünde yeni bir imaj oluşturmayı başardı. Özellikle, katıldığı bir televizyon programında kendisine takipçi sayısı sorulduğunda verdiği "40'ı buldu sanırım" cevabıyla bunu daha da pekiştirdi. Ve edebi yönü ağır basan tweetlerine devam etti:

Bu siteden en çok başı ağrıyan ve imkanım olsa kendisine "abi bırak şu nalet yeri, bak sağlığından olacaksın" diye kardeş nasihatinde bulunacağım Fazıl Say bu yıl da söz konusu mecrada birkaç cephede birden savaştı. Fakat benim aklımda kalan ve nedense hayretlere düşüren tweeti şu aşağıdakiydi. Uzun süre kendime gelemedim. Hala daha, tuşların üzerinde dans eden parmakları iddaa kuponu doldururken düşünemiyorum. Neyse, halktan kopuk diyenler utansın.

İkinci "artık buralarda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" olayı Haziran ayında yaşandı ve Erol Köse adeta 'internette nasıl dikkat çekilir' dersi vererek Twitter'a hızlı bir girişi yaptı. Sözlüklerden başlamak suretiyle memlekette ilgi koparabileceği hemen herkese bulaştı. İlk başlarda "caps lock'ı açık unutmuş sanırım" diye düşündüm ama öyle değilmiş ve bu onun tarzıymış.

Ünlülerin spektaküler hareketlerinden bahsetmiştim:

Panpişlerden sonra cicişler de fotoğrafçılığa merak saldı:

"Panpişti cicişti derken, bizim ünlüler de fotoğraf olayına girdi, ne de güzel oldu. Bornoz mu o üzerindeki?.." derken Doğuş sınırları komple kaldırdı ve bu fotoğraf akımından da soğuttu:

Demokrasi sevdalısı bir gazeteci Ekşi Sözlük'ü kapattırmak için kampanya başlattı:

Bu arada "buralarda artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" akımının üçüncü temsilcisi Nihat Doğan da ortama giriş yaptı.

Van Depremi Sonrası Sosyal Medya temalı onlarca makale okumuşuzdur. Gerçekten de Twitter ve Twitter ünlüleri arama kurtarma çalışmalarından yardım kampanyalarına kadar çok iyi iş çıkardı. O süreçte Okan Bayülgen'in yeni medya konusundaki iddiasının da boş olmadığını gördük.

Nispeten sakin bir dönemden sonra Fransa'daki soykırım kararı gündeme geldi ve "böyle olur siyasetçilerin tweeti" dedirten iki örnekle karşılaştık. Başbakanın Fransa Cumhurbaşkanı'na seslenişi...

Ve Avrupa Birliği'nden sorumlu bakanımızın bu seslenişe kattığı güç:

Bana göre 2011'in yıldız haber sitesi Zaytung'un, Sarkozy'nin Çankaya Köşkü'nden yapılan aramalara evde yok dedirtmesinden sonra geçtiği son dakika haberi:

Bunların dışında, geride bıraktığımız yıl Twitter'ın bağımsız haber ve bağımsız haberci için bulunmaz bir nimet olduğunu görmüş olduk... Diğer olaylar yine bildiğimiz şeylerdi: Cem Yılmaz yine tweet atmadı, Ahmet Hakan, Nazlı Ilıcak ve Cüneyt Özdemir Twitter'ı sahibinden daha fazla sahiplendi, çoğu ünlünün aslında üç kelimeyi bir araya getirip sağlıklı bir cümle kurmaktan aciz olduğunu gördük vesaire vesaire...

Benzer Yazılar:
Twitter'daki Ünlülerimiz: Genel Özellikleri ve Davranış Biçimleri
2011'de Videolarla Tanıdığımız Güzel İnsanlar
2011'de Ekşi Sözlük'ün Medya ve İnternet Alemine Bakışı

4 yorum:

  1. güzeldi maziye baktım dönüp çok yaşlandık be reis :D

    YanıtlaSil
  2. @profsynan
    2012'de neler göreceğiz bakalım...

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bi yazı olmuş:) tebrikler

    YanıtlaSil
  4. 3 üstten yazan ağzını D'den mi yaptın enfes olmuş..

    YanıtlaSil