Okul veya iş icabı yurtdışında yaşayanların, kâh bize oradaki tecrübelerini aktarmak kâh buralara olan özlemlerini dile getirmek için yazdıkları bloglardan bahsediyorum. (Ve evet, bu paragraf girişini bizzat Tayfun Talipoğlu'na yaptırdım. Ses tonunu ayarlayıp "Sevgili Murat, kaç yıldır San Francisco'dasın" der gibi.) O şehirlere gidecekler için de iyi birer kaynak olduğunu düşündüğüm söz konusu bloglardan önemli gördüklerimi buraya taşımak istedim:
Geleneksel medyada da sıkça haberlerini gördüğümüz, bolca da ödül almış bir blog Çin Günlüğü. Şangay'da bir yatırım danışmanlık hizmetleri firmasında çalışan Yavuz Selim Şen'in yazılarında Şangay'daki en kaliteli Türk restoranından Çin online alışveriş pazarına, Çinlilerde mezar ziyaretlerinden emlak piyasasına kadar pek çok bilgiye ulaşmak mümkün. Özellikle oradaki Türklerle yaptığı röportajlar çok başarılı ve ilham verici.
Düzenli olarak takip etmeye çalıştığım Reyhan Çepik'in Silikon Vadisi'nden haberler verdiği blogu. "Gurbete giden dönmez derler ya işte benim de aynen öyle oldu. Dil Okulu ve part time çalışma hayatından sonra Silikon Vadisi'nde kalmaya karar verdim" diyen Reyhan Çepik Fırsat Bu Fırsat sitesinin kurucusu ve aynı zamanda Webrazzi ve The Brand Age için yazılar yazıyor... Blogda vadideki gelişmelerin ve yaşam tarzının yanı sıra oradaki Türklerle yapılmış röportajlara da ulaşmak mümkün.
Hazır ABD'ye ve internet sektörüne gitmişken oradan devam edelim. New York'ta internet pazarlama ve e-ticaret üzerine çalışan Türk girişimci Ahmet Kırtok blogunun açıklama kısmında şöyle demiş:
"Tecrübelerimi paylaşmak ve genç arkadaşlara elimden geldiğince yardımcı olmak dileğiyle bu sitede ilk defa Türkçe yazılar yazıyorum..."
İnternet girişimleri, pazarlama, e-ticaret konularında önemli yazıların yer aldığı bu siteden ben de sık sık faydalanmaya çalışıyorum.
Yine New York'tan ama bu kez fotoğraflarıyla dikkat çeken bir blog. Güney Cüceloğlu, hafızamızda hep göğü delen binaları ve insanın içini daraltan beton görüntüsüyle yer etmiş olan bu şehrin öteki yüzünü gösteriyor. Gayet kaliteli fotoğraf karelerinin yanı sıra şehir yaşamıyla ilgili doyurucu bilgiler de veriyor ve kendinizi o sokaklarda hissetmenizi sağlıyor.
"...Düzenli olarak New York'ta olup bitenleri, yeni mekanları, sanatsal aktiviteleri ve eğlenceli faaliyetleri sizlerle paylaştığım bir blog olacak bu..." demiş blogun yazarı. Sol üst köşeye de "Bu blogun tüm hakları saklıdır. Resimlerimi ya da yazılarımı kullanmak lütfen önce benden izin alın" da yazdığı için daha fazla alıntı yapamıyorum. Başımın belaya girmesini istemem:)
Kendisini "...Telekom sektöründe Global Product Manager olarak çalışan 'ben buraya gelirken çok bilgi aradım ama bulamadım. Bari bir blog tutayım da gençler faydalansınlar' diye başladığı blogger hayatına devam eden, kuzeydeki ender Adanalılardan biri" olarak tanımlayan Alper Çelik'in 2007'den beri düzenli olarak yazdığı blogu. Hayalimdeki toprakları bizden birinin ağzından dinlemek güzel ama uçsuz bucaksız ve insanın içini donduran deniz fotoğrafı eşliğindeki "memleketten uzak bir bayram" temalı yazısıyla bir an için bu hayalimi sorgulatmadı değil.
Japonya'dan günlük yaşam kesitleri alt başlığıyla yayınlanan blog, 16 yıldır Japonya'da yaşanan Taylan'ın (soyadı yazmıyor) 2006'dan beri düzenli olarak yazdığı yazılardan oluşuyor.
Tek amacının "görevli veya farklı bir şekilde İngiltere'ye gideceklere rehber olmak" olduğunu söyleyen Ahmet Kahya'nın gerçekten de bu amaca hizmet eden blgu. Blogda İngiltere'de ev kiralamaktan oradaki vergilere kadar faydalı bilgiler mevcut.
Bundesliga denilince ilk aklıma gelen isim Borges, yani gerçek ismiyle Orhan Uluca. 2006'dan bu yana Alman Futbol Ligleri, Galatasaray ve genel anlamda futbolla ilgili şahane yazıların bulunduğu (evet övmeden yapamayacağım) blog aynı zamanda Almanya'dan bizim takımlara transferi gündeme gelen futbolcular hakkındaki en güvenilir kaynağım.
Yine düzenli olarak takip ettiğim bir futbol blogu. Aslında futbolun yanında film, müzik, şehir yaşamı gibi konuları da görmek mümkün. Gurbetçinin Damak Tadı yazılarıyla da yad ellerde aç kalırsak ne yapacağımız hakkında fikir sunuyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder