Kamu Kurumlarının Dial-Up Kokulu Nostaljik İnternet Siteleri

Dial-Up da nedir ki diye merak eden genç ve şanslı arkadaşlar şu linkten onun farklı duygular yaşatan sesini dinleyebilir. Devlet dairesi kavramının sanal aleme bire bir yansıması olan bu internet sitelerinde aradığım şeyi bulmak için çokça zaman harcamam gerekiyor. Aynı devlet dairesindeki gibi oradan oraya koşturup duruyorum.
Elbette sorun bendedir, kamu kurum ve kuruluşlarının siteleri son teknoloji kullanılarak yapılıyordur, güncelleniyordur. Ama bunlara her girişimde hafızamın bir köşesine sağlam bir yer edinmiş olan dial-up bağlantı sesi kulaklarımda çınlayıveriyor; ilk gençlik günlerime dönüyorum (Sağdan sola, aşağıdan yukarıya kayan yazılar, renkli fon üzerine koyu harfler...) Birkaç örneğini burada paylaşmak istedim.

Devlet-vatandaş ilişkisini iliklerime kadar hissettiğim bu sitelerin bizim bilmediğimiz bir amacı da "dününü unutan yarınını kuramaz" ilkesi gereği internetin dününü asla unutturmamak olabilir. Yahut Web 2.0 olayını kafadan atlayıp semantikten devam etme planları vardır... Aşağıdaki listeye bir de silahlı örnek eklemek istedim ama açıkçası screenshot almaya çekindim. Zira seneler önce, fotoğraf çekerken kadraja bir kışla girdiği için jandarma karakoluna çekilip ifade vermişliğim var.

Maliye Bakanlığı'nın 'paramız mı var ki yenisini yaptıralım?' konseptli sitesi:


Vergi dairelerine sıkça gittiğim dönem derdimin dermanını bir de bu dairelerin sitelerinde aramaya karar vermiştim de sonuç pek tatmin edici olmamıştı. İstanbul Vergi Dairesi'nin "Mecidiyeköy kalabalığını sanal aleme nasıl yansıtabilirz?" sorusuna cevap aradığı site:


"Bilişime fazla kafa yorarsan sıyırırsın" diyen sayın bakanımız Binali Yıldırım'ın başında bulunduğu sitelerden biri olan denizcilik.gov.tr:


Aşağıdaki iki parça da Denizcilik İşletmeleri'nden. Hemen her yerde olduğu gibi burada da sağda kayan yazı standart. Sol kısımdaki kırmızı fonlu alanda ise hiçbir yere bağlanmayan bir dizi bağlantı var (Elbette ki sorun bende, yoksa bağlanılabiliyordur). Pekiştirme amaçlı iki kez yazılmış olan bu liste çok aşağılara kadar uzanıyor.


Bir Uzakdoğu filminde başrol oynayan genç kızın içindeki boşluktan çok daha fazla boşluğa sahip ana sayfasıyla dikkat çeken gumruk.gov.tr.


Türkiye İş Kurumu:


Garp Linyitleri İşletmesi Müessesesi'nin, header'ın üstündeki gizemli kısımla dikkat çeken sitesi:


Bir ilimizin Sağlık Müdürlüğü'nün "her şeyi koyalım" temalı son derece sağlıklı ve faydalı sitesi:


Acıpayam Kaymakamlığı'nın sitesinde o yıllara ait hemen hemen bütün özellikleri görmek mümkün. Dalgalanan bayraklar, renkli arka fon, parçalanarak değişen slaytlar, yanıp sönen unsurlar... Aşağıdaki görselde 'kaymakamlık' yazısının yarım olduğu dikkatleri çekmiştir. Çünkü site açıldığında o yazı havai fişekler eşliğinde tek tek ortaya çıkan harflerden meydana geliyor. Yapanın ellerine ve gözlerine sağlık; büyük emek verildiği belli oluyor.


"Sadece bizim ülkemizde mi böyle?" sorusunun peşinden New York'a gittim. Anladım ki her şeyin kaynağı zaten orasıymış:


Benzer Yazılar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder