Ünlü Blogların İlk Yazıları

Yıllardır takip ettiğim blogların (Pazarlama iletişimi, internet dünyası gibi konulara eğilen bloglardan bahsediyorum) ilk yazılarını/haberlerini görmek, onların o gün yaşadığı heyecanı hissetmek farklı bir duygu. Dün akşam bu duygunun peşinden koştum (Evet, bu kısım biraz sahte oldu; neden böyle bir şeyin peşinden koşayım ki?) ve bu sitelerin ulaşabildiğim en eski içeriklerine göz attım. Tarihe göre sıralıyorum:


Antifit
ABD Başkan Yardımıcısı'nın 'övdüğü' reklam ajansının kuruluşuna kadar uzanacak olan yolun henüz başındaki Alemşah Öztürk'ün Mart 2004'teki yazısının başlığı ShareReactor Kapandı olmuş. "...Bu tarz kapanmaların yaşanması yerine içerik olarak legal datanın dağıtımına yoğunlaşmış siteler varolsa ve kullanıcılar bu siteleri kullansalar daha iyi olur sanırım..." 
Görsel etohum'dan

Farketing
Şimdilerde e-ticaret girişimleriyle kendinden söz ettiren Can Turanlı'nın ilk yazısı Mayıs 2004 tarihli ve başlığı Sevil Parfümeri-Logo: "Sevil Parfümeri'yi hiç gördünüz mü? Görmüş olmalısınız, hemen hemen tüm büyük alışveriş merkezlerinde büyük bir alanı kaplamışlar... Sizce bu logo Sevil Parfümeri'nin hedef kitlesine uygun mu?"
Görsel Farketing'den alındı


Marketallica
Bugün Google'a ismini yazınca 100 binin üzerinde sonuçla karşılaştığımız Özgür Alaz'ın pazarlama blogunun ilk yazısı 30 Aralık 2004 tarihli. Bilinçaltının Gücü Hakkında başlıklı yazıda "Bir anket planlamakta olduğunuzu düşünün. Sadece soruların yerini değiştirerek farklı bir sonuç alabilir misiniz? Zaltman kitabında bir örnekle açıklıyor..." demiş ve devam etmiş.
Görsel Sakarya Ticaret Rehberi'nden

Derdim Var
Duayen reklamcı Haluk Mesci'nin bu blogunu gönül rahatlığıyla 'ilk reklam blogları'na örnek gösterebiliriz. Mesci'nin ilk yazısı, daha önce MediaCat dergisinde de yayınlanmış olan, Bu Yaşta Yaratıcı Sancı mı Çekiyorum olmuş. Blog hala güncellenmeye devam ediyor.



Elma Alt Shift
Hepimizin bildiğini düşündüğüm bir blog. Haziran 2005 tarihli Bir İlan Bir İnsan başlıklı yazıda Fırat Yıldız, artık çok bıktığı aşikar olan 'müşterilerin ilan tasarımına müdahaleleri' konusuna değinmiş: "...Müşterinin bazı yerleri onaylayıp yine aynı yerlerde değişiklik yapması, zamanımızdan çalması o ilanın daha doğru ya da güzel olmasını mı sağlayacak? İşimden -bu durumlar yüzünden- soğumamı sağlamalarına hakları var mı?.."
Görsel elma alt shift'ten

Bigumigu
Her gün bakmadan edemediğimiz blogun 11 Aralık 2005 tarihli ilk haberi Realistik Tır Giydirme. "Almanya'da en iyi tır eskizi yarışması gerçekleşmiş. Alice BBDO'nun yaptığı Pepsi Light tırı da birinci olmuş" açıklamasıyla ve tır örnekleriyle verilen haber, ilk yorumunu almak için bir yıldan fazla bir süre beklemek zorunda kalacağından habersizmiş.
Görsel Bigumigu'dan

Fikir Atölyesi
Tunç Kılınç 22 Aralık 2005 tarihli Sharon Stone, Andy Garcia ve Kurtlar Vadisi Komedisi başlıklı yazısında söz konusu olayın yarattığı hayal kırıklığından bahsetmiş. Ama hemen aynı gün gelen yorumlar bunun ilk yazı olup olmadığı konusunda beni şüpheye düşürdü. Belki daha öncekiler kaldırılmıştır, bilemedim. "...Sanırım her ikisini de kamera karşısında bu kadar aciz görmemişizdir. Çekimlerde acı çektikleri kesin, aldıkları para kendi kişisel (marka) değerlerine verdiği zararı karşılıyor olmalı..."
Görsel Fikir Atölyesi'nden

Değişik Düşünce
Bu başlıkla görünce pek anlaşılmamıştır ama Hasan Başusta'nın blogundan bahsediyorum. Başusta, Mayıs 2006'da hayalindeki iş fikri olan sanal şirketi ve onun aslında sanıldığı gibi hayali ihracatı çağrıştırmaması gerektiğini anlatmış; En Arzu Edilen Şirket Türü: Sanal Şirket.
Görsel hasanbasusta.com'dan

Webrazzi
Bugün sektörün en önemli haber kaynaklarından biri olan Webrazzi'nin ilk haberi  Ağustos 2006 tarihli Pillinetwork'ün Yeni Girişimi Sosyomat olmuş: "...Sosyomat adını verdikleri site birkaç hafta içinde yayına girecek olmasına karşın henüz BETA aşamasında ve sınırlı kullanıcı ile testleri sürüyor..."
Görsel Webrazzi'den

İlyas Teker
İlyas Teker, diğer meziyetlerinin yanında, SEO denilince ilk aklıma gelen isimlerden biri. Uzun süredir takip ettiğim sitenin ilk yazısı Ağustos 2008 tarihli Ria Talks Semineri ve İzlenimlerim: "...Seminer kurumsal sunumlar ve teknoloji sunumları olmak üzere iki salonda gerçekleşti. İlk gün biraz teknik sorunlar yaşansa da ikinci gün bunlar düzeltildi ve tadına doyulmaz bir seminer gerçekleşti..."
Görsel ilyasteker.com'dan

Mserdark
"...Bütün bu gerçeklere rağmen yine de elimden geldiği kadar buraya uçup gitmesini istemediğim şeyleri not etmeye çalışacağım. Dünyayı değiştirmeyeceğim, gündemi alt üst etmeyeceğim ama burası benim küçük güzel blogum olacak..." Merhaba Dünya başlığının altına bunları yazmış Serdar Kuzuloğlu, 2008'in Ekim ayında. Daha önceki iki blog denemesinden sonra artık bu sefer muvaffak olmak istediğini söylemiş. Muvaffak olmuş evet.
Görsel Uludağ Sözlük Galeri'den

İnterneticaret
Türkiye'de e-ticaret hakkındaki bence en faydalı kişisel blog (evet bu kadar iddialıyım) olan İnterneticaret'in, kayıtlara göre ilk yazısı Aralık 2008'den. "...Yaşadığımız krizde maliyetleri indirmede çok büyük avantaj sağlayabilecek internet üzerinden satış belki de birçok perakende firması için kurtuluş yolu olacak..." Perakendeciler Ekonomik Krizden Çıkış Yolunu Buldu mu?
Görsel İnterneticaret'ten alındı

Yazıların en eskisini en sona bıraktım. Zira Burak Büyükdemir'in 'blogspot' uzantılı bu blogu bir sebepten durmuş ve Büyükdemir 'com' uzantılı siteden devam etmiş. Yazı 1998 tarihli ve başlığı da Elektronik Ticaret ve Türkiye. "...İnternet üzerinde adım adım fiziksel olarak tükettiğimiz tüm ürünleri yakında satın alabileceğiz. Fakat günümüzde satılması uygun ürünlerin lojistik sorunu ve danışmanlık alma isteği az; güvenilirlikleri yüksek olmalı. Zaten dünyada bu eğilim üzerine elektronik ticaret gelişiyor..." diyor bundan 14 yıl önce ve bana da "demek ki Burak Büyükdemir kolay olunmuyor" demekten başka bir şey bırakmıyor.
Görsel kurumsalhaberler.com'dan alındı

Sezyum
Konuya girerken listedeki sitelerin pazarlama iletişimi, dijital pazarlama ekseninde olacağını söylemiştim ama internet denilince ilk akla gelen isimlerden biri olan Kaan Sezyum'un blogunun (sezyum.com) ilk içeriğini de buraya koymadan edemedim. "Sezyum Kom Gelecek mi?" başlıklı yazıda ayrıca aşağıdaki ablanın da bu sorunun cevabını şiddetle merak ettiği öne sürülmüş.
Görsel sezyum.com'dan alındı

Not: Görsellerle ilgili "Neden onların kendi fotoğrafı kullanılmış da benimki kullanılmamış" gibi bir soru gelecek olursa cevabı şudur: Aslında ben her blogun ilk kaydında o kayda özel görsel olacağını ummuştum ama öyle olmadı. Ben de böyle bir yol izledim.

Benzer Yazılar: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder