Peki Ya Bizim Sitelerin İlk Halleri?

Mashable'daki haberden sonra aklıma düşüverdi, "acaba Türkiye'deki önemli internet sitelerinin eski halleri nasıldı" diye. Şimdilik çok fazla örneğe ulaşamadım ama zamanım oldukça buraya yenilerini eklerim. Bu arada bir iki devlet kurumu sitesini de örnek olarak koymayı düşündüm ama ilk halleriyle bugünkü halleri arasında pek fark göremedim. Demek ki devlet olarak 90'lı yılların tasarım akımını pek sevmişiz.

İlk örneğim, ülkemizin en başarılı web 2.0 blogu webrazzi.com. 2007'nin başlarından bir görsel bu. Kurulalı 6 ay olmuş ve günümüze nazaran bir hayli sade. 

İnternet dünyamızın fenomeni Ekşisözlük'ün ilk hali. Başlıklar alfabetik sıraya göre dizilmiş. "Dünyanın en tutarlı, en sık güncellenen (sık yazarken 'i' harfinin azizliğine uğramamak için azami özen gösterilmiş) en doğru bilgi kaynağına hoşgeldiniz" diyerek de ironiden anlayan neslin temelleri atılmış.

Yıllardır aç kalmamamız için didinip duran yemeksepeti.com'un ilk hali olmasa da en azından son güncellemeden önceki hali:

2000 yılından bir ntvmsnbc görüntüsü:

"Bir yeniliğe daha imza atan Milliyet'in bilgi otoyolundaki ilk nüshası çok beğenildi. Özellikle yurtdışındaki okurlarımızdan teşekkür mesajları yağıyor. İnternet'teki ilk günümüzde Milliyet.com.tr adresini 10 bine yakın okur ziyaret etti." demiş milliyet.com.tr 1996 yılında. Halen 50 bin civarında olan Türk internet kullanıcı sayısının önümüzdeki 6 ayda 100 bine ulaşacağı müjdesini de vermiş:

"Son dakika haberleri için reload/refresh tuşlarını kullanarak ekranınızı güncelleştirebilirsiniz" diyen Hürriyet'in 8 Temmuz 1997 günkü ana sayfası:

Hazır o kadar uzaklara gitmişken bir de zuxxi.com nostaljisi yapmak istedim:

1 yorum:

  1. Haber sitelerinin şimdiki arayüzlerine bakıyorumda zamanla çok gelişim göstermişler.

    YanıtlaSil