Şubat Ayından Akıllarda Kalan İnternet Olayları

Ocak ayı kadar olmasa da bu ay da karlı İstanbul fotoğrafları furyası devam etti. Ayrıca kar fotoğrafına doyduğumuz kadar infografiklere de doyduk. Dijital reklam ajansları, sosyal medya blogları hemen her bilgiyi garip şekillerle anlatma hastalığına tutuldu. Ayın bir başka 'popüleri' de Pinterest oldu. "Pinterest çok güzel, gelsenize" diyen kullanıcıların da etkisiyle markalar da bu siteyle ilgilenmeye ve kendi amaçları doğrultusunda 'profesyonelce' kullanmaya başladı. Başka neler oldu? Benim hatırladıklarım şunlar:


Önce ciddi olaylardan başlamak istiyorum. Webrazzi E-ticaret'12 etkinliğine Türkiye'deki e-ticaret pazarına yön veren kişiler konuşmacı olarak katılmıştı. Etkinliğin özetine bu linkten ulaşılabilir. Diğer önemli etkinlik de etohum oluşumunun Antalya'da düzenlediği Startup Turkey oldu. Accel Partners'tan, Facebook'tan, Wall Street Journal'dan, Hummingbird VC'den ve daha pek çok önemli şirketten önemli isimlerin konuştuğu Startup Turkey'in videoları da bu linkten izlenebilir.


Lösemi hastası Gamze Akbaş'ın, yazdığı bir blog yazısıyla önce internet sakinlerinin ardından Okan Bayülgen'in dikkatini çekmesiyle birlikte internete ve insanlığa dair umut veren olaylar yaşandı. Toplumda büyük bir farkındalık oluştu, genç anne için kampanyalar düzenlendi. gamzeakbas.blogspot.com adresinden gelişmeler takip edilebilir.


Hepimize güvenli interneti tattırmaya hevesli ve isminde 'bilgi teknolojileri' geçen bir kurumun sitesi, anonymous tarafından hacklendi. Aslında bu durum hiçbirimizi şaşırtmadı. Hiçbirimizi şaşırtmayan bir başka durum da, "Şu şu siteler pis yayın yapıyorlar" diye şikayette bulunan vatandaşların mail ve şifre bilgilerinin açığa çıkması oldu. Üçüncü şaşırtmayan durum ise, bu şifrelerin büyük çoğunluğunun "12345" olmasıydı. Konunun özeti teknokulis.com'un bu linkteki haberinde özetlenmiş.

Bir iletişim fakültesi dekanının, Ekşi Sözlük'te kendisi hakkında yazılanları okuyup, beğenmeyip, yazan kişiyi arayıp bulmasıyla başlayan ve o yazıları yazan öğrencinin okuldan uzaklaşmasıyla sonuçlanan bir garip olay da yaşadık Şubat ayında. Mikail Boz adlı öğrenci sayesinde, üniversite öğrencilerinin dekanlarını ve hocalarını sanal alemde dahi eleştirmemesi gerektiğini öğrenmiş olduk.


Yemeksepeti.com iki ayrı haberle gündemde yer tuttu. Birincisi, yalnızlığın ve açlığın da etkisiyle online müşteri hizmetlerine dadanan müşterinin görevlilerle girdiği ısrarlı diyaloglardı. "Anlıyorum, konuşmak istiyorsunuz ama size yasak. Sizin işiniz de zor tabii" gibi cümlelerle, sanal alemde dahi 'şehirler arası yolculukta ısrarla muhabbet etmek isteyen yan koltuktaki adam' efsanesinden kaçamayacağımızı öğrenmiş olduk.
İkinci haber ise, yemeksepeti'nin 2011 sipariş bilgilerini yayınlaması oldu. O anda işte, bir yılda 1.013 sipariş veren insanın gizemini tartışmaya başladık.


Yemek demişken, facefood cafe ile tanışmam da Şubat ayında oldu.


Forumlardaki anlayışlı, candan arkadaşların ve insanımızın yardımseverliğinin bir kez daha farkına vardık. Yomoho yomoso?


Ayın son günlerinde yapılan Oscar Ödülleri töreninde rol çalan Angelina Jolie'nin bacağı da internet sakinlerini uzun süre meşgul etti. Sağ bacak adına Twitter hesabı açıldı, angelinajolieing akımı doğdu ve biz bir dünya yıldızının geyiğe malzeme oluşunu ibret alarak izledik.


Pek çok 14 şubat reklamı, virali de izledik. İçlerinden aklımda kalan bir tek bu video olmuş. Teşekkürler Kosifler Oto, tüylerimiz diken diken. Memleketçe bu viral işini bir süre askıya alsak...


Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Tasarımı 3. sınıf öğrencisi Doğan Can Gündoğdu'nun, ödev icabı, Dark Knight Rises için yaptığı ve onu küçük çaplı bir uluslararası üne kavuşturan jenerik çalışması:

Son olarak yine bir öğrenci çalışması var. Bu kez Eskişehir'den. Asosyal Asım ve onun pek de heyecanlı olmayan maceraları:


Benzer Yazılar:
Ocak Ayından Akıllarda Kalan İnternet Olayları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder