10.000 Dolara Çırağım Olur musun?


Dünyaca ünlü girişim gurumuz (hatta gururumuz) Baybars Altuntaş, verdiği ilanla çırak aradığını duyurdu. Bu çırak kendisiyle birlikte toplantılara katılacak, yurt içi ve yurt dışı gezilere eşlik edecek ve dünya çapında çok önemli bir network sahibi olacak. İlanda böyle yazıyor. Ama bir şey daha yazıyor ki, biz ilanın "Tuvalet kağıdı olarak dolar kullanacak kadar çok param var ve bu paradan bir kısmını vererek çıraklık yapacak kadar da ilginç bir insanım" diyen bir kitleye hitap ettiğini o zaman anlıyoruz:


"Katılım ücreti 10.000 USD + KDV ve ayrıca seyahat giderleri de çırağa ait." Yol gideri çırağa aitse, yemek giderleri de haydi haydi aittir. (Bu arada bu söz öbeğini ben de 'hayli hayli' olarak kullanıyordum ama doğrusu böyleymiş). Bir an kendimi bahsi geçen çırak olarak düşündüm ve olayın vehametini daha iyi anladım. Şöyle ki:

Eğitim süresi altı ay. Bu altı ayda on tane yurt içi geziye katılsan (hadi patronu uçakla yolladın sen de arkasından otobüsle gittin desek) gidiş-dönüş toplam 1500 lira yaz. 1000 lira da otel masrafı. Eşe dosta o yörenin meşhur şeylerinden getirmeden dönmek de olmaz (Antep'ten baklavasız dönülmez misal. Yahut Hatay'dan künefesiz, efendime söyleyim, Ankara'dan keçisiz filan...), 500 lira da hediyeye ayırmak lazım. Yurt içi gezileri 3 bin liraya kapattın, eyvallah.

Bu gezi olayının bir de yurt dışı ayağı var. Patronu ABD'ye bussiness class koltuklarda uçakla yolladın yine. Ama senin arkadan otobüsle gitme şansın yok. Gemiye binsen zaten olmaz. Yani on tane gezi için temizinden en az bi 7 bin lirayı filan gözden çıkarmak lazım. Yine gidilen yerlerin meşhurlarından eşe dosta hediye şart (Ki, bu sefer öyle baklavayla incirle de kurtulamazsın. İsviçre'ye gidip de hane başına şöyle yarımşar kilo çikolata getirmeden dönersen akrabalarınla aran bozulur, kesin bozulur. Ukrayna gezisinden hediye bekleyen mahalle gençleri konusuna girmiyorum bile). On gezi için 3 bin lira da çikolata-viski masrafı ekle, etti 10 bin lira. Bir de oralarda yemek yemesi, oteli var ki, 3 bin de ona yaz derim ben. Yad ellerde sefil kalmayasın.

Eğitim süresi boyunca günlük 10 liraya öğle yemeği (Taktik yine aynı: Patronu bırak nerede isterse yesin, sen Mecburiyet Köftecisi'nden şaşma) desek, 2 bin lira da ona ayır. Yine günde 10 lira da ulaşıma, altı ayda 2 bin eder. Ee bunca toplantıya Eminönü'nden aldığın takım elbiseyle, ayakkabıyla katılmak da olmaz. 2 bin de giyime kuşama vermek gerek...

Hesaba göre, 22 bin civarında da böyle bir ek masraf var işte. Yani bu çıraklık 40 bin lira gibi bir meblağ gerektiriyor. Rahmetli Adile Naşit duysa "O paraya öküz alırız" diye diye fenalık geçirirdi (Bkz: Kibar Feyzo).

Bir de, sayın Baybars Bey'in bu ilanından sonra şöyle şeyler gün yüzüne çıktı:
Baybars Altuntaş Facts:
Baybars Altuntaş tek cümlesiyle dünya çapında muazzam bir network sağlar.
Baybars Altuntaş'ın yanındakilere maaş vermesine gerek yoktur; insanlar onun yanında çalışmak için para verir. Çırak 10 bin dolar, sekreter 8 bin dolar, şef 15 bin dolar, genel müdür 30 bin dolar...
Baybars Altuntaş inovasyon kralıdır. Yeni iş fikirleri yaratmakta ustadır. Misal, bizim oğlanı yarıyıl tatilinde mahalle berberinin yanına çırak verecektim, "abi bin liranı alırım ama" dedi. Ekonomi biliminde buna Altuntaş Etkisi denir.
Baybars Altuntaş'ın havada 10 ejderha gücünde olduğu rivayet olunur.
Baybars Altuntaş damacana suya para vermez, su firmaları onun kendi sularını içmesi için üste para verir...

Benzer Yazılar: 
Sektörün Değerli İsimlerinden 2012 Tahminleri
Peki Ya Bizim Sitelerin İlk Halleri?

6 yorum:

  1. Katılım ücreti dışında başvuru ücreti de talep etmesi beklenirdi. Şimdi böyle cazip bir teklif için binlerce başvuru olacaktır güzelim memleketimden. E, özgeçmişlerin okunması, has geleceklerin didiklenmesi derken en az 1000 USD gibi bir başvuru ücreti beklenir. VIP başvuru alınabilir +500 USD talep edilerek. VIP'ler +10 puanla başlar yarışmaya...

    YanıtlaSil
  2. @adsız
    Para daha da büyür diyorsunuz:)
    Sınav da Abdi İpekçi Spor Salonu'nda yapılır...

    YanıtlaSil
  3. Az önce burslu çıraklık teklifi geldi. :)

    YanıtlaSil
  4. Burs iyi elbette ama diğer masrafları da göz önünde bulundurmak lazım:)
    Bir de bursun geri ödemesi varsa, o zaman fena işte. Perişan eder adamı.

    YanıtlaSil
  5. bir gün baybars bey le bir anlaşma yapalım dedik ... Deulcom adına yemek düzenleyeceğiz ... Toplantı başaladı fiyatlarla alakalı çalışma gerçekleştireceğiz. Eeee bize ne kadar ödeyeceksiniz dedi. Toplantı bittiğinde bütün hocalar yemeğe ücretsiz gelme gibi bir duruma kavuşmuştu. Biz de baybars beyden herhangibir ücret taleb edememiştik. Ayrıca hocaların kaç kişi olacağını da söylememişti. Daha çok deulcom un vinilleri nereye gelecek onun telaşındaydı :D

    YanıtlaSil
  6. Baybars bey nasıl para kazanacağını bilir. İyi tanıyanları da bilir ki; O hayatta parasız kalmaz! Şekil-1 de görüldüğü üzere "Çırak arayışı" :)
    Çok şanslısınız, artık sizde o'nu tanıyorsunuz :))

    YanıtlaSil